Kirjallisuus

Ruotsinkielinen Suomi tunnetaan todennäköisesti kansainvälisesti parhaiten monipuolisesta ja rikkaasta kirjallisuudesta. Muumikirjat ovat ylivoimaisesti suurin suomalainen kirjallisuuden vientituote, muttei ainoa. Vuonna 2019 runoilija Tua Forsström nimettiin ensimmäisenä suomalaisena jäseneksi Ruotsin akatemiaan. Kjell Westö taas voitti palkinnot sekä Suomessa että Ruotsissa romaaneistaan, jotka on myös käännetty englanniksi.

Vanhimmat suomenruotsalaiset kuuluisat kirjailijat olivat aktiivisia 1800-luvulla: Kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin (1804-77) runoeepos Vänrikki Stoolin tarinat on yksi tärkeimmistä suomalaisen kirjallisuuden klassikoista. Kirjan ensiruno Vårt land nousi Suomen kansallislaulu Maamme-lauluksi suomennoksen myötä. Zacharias Topelius (1818-98) oli monipuolinen kirjailija, joka muistetaan pääosin tänä päivänä saduistaan. Topelius toimi myös professorina ja sanomalehden toimittajana.

1900-luvun alkupuolella toimi aktiivinen joukko suomenruotsalaisia runoilijoita ja modernisteja, joista Edith Södergran (1892–23) on kiistatta kaikista kuuluisin henkilö. Södergranin runo Vierge Moderne vuodelta 1916 on klassikko, ja runon feminististä otetta kiitellään vielä tänäkin päivänä. Muita feministisiä klassikoita ovat Märta Tikkasen romaani Miestä ei voi raiskata (1978) ja runoteos Vuosisadan rakkaustarina (1978). Nuoremmat sukupolvet ovat löytäneet ne uudelleen ja uusia painoksia on julkaistu näistä klassikkoteoksista.

Merkittäviä suomenruotsalaisia kirjailijoita ovat Claes Andersson, Jörn Donner, Monika Fagerholm, Lars Huldén, Ulla-Lena Lundberg, Merete Mazzarella, Lars Sund, Sanna Tahvanainen ja Maria Turtschaninoff. 2010-luvulla debyytin ovat tehneet muun muassa Ulla Donner, Eva Frantz, Hannah Lutz, Martina Moliis-Mellberg ja Adrian Perera.

Kirjoituskilpailut, kuten Arvid Mörnen ja Solveig von Schoultzin runokilpailut sekä Hans Ruinin esseekilpailu inspiroivat ja motivoivat sekä amatöörejä että ammattilaisia kirjoittamaan omia tekstejä. Svenska Litteratursällskapet i Finland ry pyrkii  puolestaan säilyttämään ja levittämään tietoa Suomen ruotsinkielisestä kulttuurista.

Julkaistu
Kategoria(t): Kulttuuri