Teatteri

Yli sadan vuoden ajan Helsingin keskustassa sijaitsevaa Svenska Teaternia on kutsuttu Suomen ruotsinkieliseksi kansallisnäyttämöksi. Teatterin historia ulottuu kuitenkin vielä pidemmälle taaksepäin. Svenska Teatern perustettiin alun perin vuonna 1827, ja se oli  Helsingin ensimmäinen teatteritalo. Nykyisen rakennuksen omintakeinen arkkitehtuuri on peräisin 1860-luvulta. 1930-luvulla taloa laajennettiin kahdella siipirakennuksella ja talon julkisivu modernisoitiin ja muutettiin funkistyyliseksi. Rakennuksen viimeisin perusteellinen peruskorjaus tehtiin 2010-luvun alkupuolella.

Tällä hetkellä ”Svenskis” palvelee kolmella eri näyttämöllä: Suuri näyttämö, Amos ja Nicken. Kansallisnäyttämönä teatteri tarjoaa laaja-alaisen ohjelmiston kansainvälisistä hittimusikaaleista ja lasten näytelmäklassikoista tuoreisiin draamoihin yhteensä 8-10 kertaa vuodessa.

Muita suomenruotsalaisia teattereita ovat Åbo Svenska Teater ja Wasa Teater sekä helsinkiläinen Teatteri Viirus, Lilla Teatern ja Universum. Kesästä 1992 lähtien on järjestetty jokavuotinen festivaali Hangö teaterträff, joka on näyttämötaiteen tapahtuma sekä kohtaamispaikka taiteilijoille ja katsojille. Pienemmillä paikkakunnilla toimii paikallisia kesäteattereita, jotka vetävät monesti katsomot täyteen teatterin ystäviä. 

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu tarjoaa teatteriopintoja ruotsin kielellä Helsingissä. Suomenruotsalaiset teatterialan ammattilaiset työskentelevät yhä enenevässä määrin kansainvälisillä areenoilla. Esimerkiksi feministinen teatteriryhmä Blaue Frau kiertää aktiivisesti Pohjoismaissa. Myös näyttelijä Elmer Bäck tunnetaan kansainvälisenä näyttelijänä, joka näyttelee pääosaa Peter Greenawaysin filmissä Eisenstein i Guanajuato (2015). Maria Sid on työskennellyt Ruotsissa sekä näyttelijänä, ohjaajana että teatterijohtajana.

Julkaistu
Kategoria(t): Kulttuuri