Teater

I mer än hundra år har Svenska Teatern i Helsingfors stadskärna kallats Finlands svenska nationalscen, men dess historia sträcker sig längre tillbaka i tiden än så. När teatern ursprungligen grundades år 1827 var den det allra första teaterhuset i Helsingfors stad, och den nuvarande byggnaden med sin kännspaka arkitektur härstammar från 1860-talet. På 1930-talet byggdes husets exteriör om till en funkisfasad, medan insidan av huset genomgick en grundlig renovering i början av 2010-talet.

För närvarande har “Svenskis” tre scener: Stora scenen, Amos och Nicken. På dessa spelas allt från internationella hitmusikaler och barnpjäser till klassiker och nyskrivna dramer; sammanlagt 8-10 per år.

Övriga finlandssvenska teatrar inkluderar bland annat Åbo Svenska Teater och Wasa Teater samt även de Helsingforsbaserade Teater Viirus, Lilla Teatern och Universum. Sedan sommaren 1992 ordnas festivalen Hangö teaterträff som är ett ambitiöst evenemang om och med scenkonst. På mindre orter åtnjuter självständiga lokala sommarteatrar ofta stora publikframgångar.

Teaterstudier kan bedrivas på svenska vid Teaterhögskolan i Helsingfors, och i allt större utsträckning jobbar finlandssvenska teaterarbetare internationellt. Till exempel har den feministiska teatergruppen Blaue Frau turnerat aktivt i de nordiska länderna, skådespelaren Elmer Bäck spelat huvudrollen i Peter Greenaways film Eisenstein i Guanajuato (2015) och Maria Sid arbetat i Sverige både som skådespelare, regissör och teaterchef.