Musik

Inom delar av den finländska musikvärlden brukar inte finlandssvenskhet nödvändigtvis anses vara relevant, och därmed flyger ett stort antal finlandssvenska musiker under radarn och definieras främst som finländska. Undantag är musik som direkt och medvetet riktar sig till en finlandssvensk publik, så som många dansband och grupper som gör barnmusik eller singer-songwriters som sjunger på svenska. 

Den finlandssvenska artisten Emma Kemppainen – som bland annat är sångare i gruppen LCMDF – poängterar att den finlandssvenska musikscenen stimuleras av det faktum att de två finlandssvenska radiokanalerna erbjuder en offentlig plattform även för lokalt producerad musik. Som exempel på de artister som åtnjutit nationell popularitet och vars finlandssvenskhet inte spelar desto större roll nämner Kemppainen Chisu, Lasse Mårtenson, Redrama, Riki Sorsa och Sturm und Drang. Listan på musiker som vunnit framgångar utomlands inkluderar bland annat Isac Elliot, Linda Lampenius, Lxandra, Michael Monroe och Vasas flora och fauna, samt förstås den världsberömda kompositören Jean Sibelius (1865-1957).

Kemppainen påpekar också att den årligen återkommande tävlingen Eurovision Song Contest är populär bland många finlandssvenskar, delvis på grund av att finlandssvenska artister upprepade gånger representerat Finland. Krista Siegfrids som tävlade i Eurovisionen år 2013 har även deltagit i svenska Melodifestivalen två gånger.