Radio ja televisio

Radio 

Yleisradiolla eli Ylellä on kaksi Suomen suosituinta ruotsinkielistä radioasemaa, Radio Vega ja Radio X3M.

Yle Vega

Vega on valtakunnallinen, viiden paikallistoimiston voimin toimiva radiokanava, ja ohjelmistossa painottuu aluelähetykset. Ohjelmistossa on uutisia, alueellista tietoa, kulttuuria, keskusteluohjelmia ja musiikkia ruotsiksi. Kanavan musiikkitarjonta painottuu suomenruotsalaiseen musiikkiin, klassisesta jazziin ja popista folkiin.

Yle X3M

Yle X3M on nuorisolle ja nuorille aikuisille suunnattu vuonna 1997 lanseerattu radiokanava. X3M soittaa sekä tuoreita listahittejä että menneiden aikojen klassikoita. Kanava järjestää myös erilaisia tapahtumia ja antaa menovinkkejä. X3M:n nettisivuilla toimii aktiivinen nettiyhteisö, joka jakaa ajankohtaista tietoa ja mielipiteitä blogeissa ja keskustelufoorumeilla.

Televisio

Useat ruotsalaiset tv-kanavat näkyvät suuressa osassa ruotsinkielistä Suomea. Tästä huolimatta suosituin ruotsinkielinen kanava on suomenruotsalaisille suunnattu Yle Fem. Myös jotkut paikalliset kaapeli-tv-yhtiöt välittävät ruotsinkielistä ohjelmaa.

Yle Fem

Yle Fem on Yleisradion ruotsinkielinen kokonaisuus ja se toimii jaetulla kanavapaikalla 5. Kanava lähettää uutisia, elokuvia, lasten- ja nuorten ohjelmia, dokumentteja sekä ajankohtaisohjelmia. Urheilua ja kulttuuria näytetään myös paljon. Kanava on suunnattu suomenruotsalaisille, mutta ohjelmat on tekstitetty pääsääntöisesti myös suomeksi.

Ruotsin opiskelu median avulla

Helsinki Timesin kyselyn mukaan 70% Suomessa asuvasta vieraskielisestä väestöstä uskoi ruotsin olevan suomea helpompi kieli oppia. Kun avaat ruotsinkielisen sanomalehden tai valitset televisiosta tai radiosta ruotsinkielisen kanavan olet lähempänä ruotsin kieltä ja kulttuuria.

Media Ahvenanmaalla

Ahvenanmaa on Suomen ja Ruotsin välissä sijaitseva saariryhmä, jolla on itsehallinto. Siellä asuu 9 prosenttia Suomen ruotsinkielisestä väestöstä ja ruotsi on ainoa virallinen kieli. Maakunnan 29 800 asukasta palvelee oma paikallinen media. Ahvenanmaalainen sanomalehti Ålandstidningen ilmestyy kuudesti viikossa. TV Åland on yksityinen televisiokanava, jonka lähetykset näkyvät koko Ahvenanmaalla.