Radio och TV

Radio

Yle Radio Vega

Radio Vega är en mångsidig radiokanal som kunde sägas motsvara Sveriges P1. Till kanalens centrala uppgifter hör nyhetsrapportering, varav den dagliga nyhetssändningen klockan 17 är den mest omfattande. Vega sänder även lokalnyheter som varierar beroende på var lyssnaren befinner sig. Andra populära program är de årligen återkommande sommarpraten, frågeprogrammet Naturväktarna och Kaffekvarnen som spelar gamla svenska schlagers men också revyinspelningar och obskyra svenskspråkiga sånger uppspelade från knastrande gamla stenkakor. 

Radio X3M

Radio Extrem lanserades år 1997 som en svenskspråkig kanal riktad till en yngre lyssnarskara än Radio Vega. Kanalen spelar främst aktuell popmusik och är känd för program som sin morgonshow och det sexualundervisande Sex & Sånt. Sketchprogrammet Radio Pleppo som ursprungligen sändes 2006-7 har blivit en modern klassiker som regelbundet går i repris och som även finns att lyssna på som podcast. 

Mellan åren 2004 och 2013 hade X3M även en mycket aktiv webbcommunity som var ett slags finlandssvenskt alternativ till engelskspråkiga Livejournal eller svenska Lunarstorm. 

Television

Yle Teema & Fem

Den finlandssvenska televisionskanalen hette tidigare Yle Fem, men slogs ihop med kulturkanalen Teema år 2017. Yle Fem sänder finlandssvenska film- och televisionproduktioner, egna program, nyheter och sport med svenskspråkig kommentering samt även nordiska filmer och serier. Kanalens mest kända program är livsstilsmagasinet Strömsö som sänts i över 500 avsnitt sedan starten 2002 och som även visas i Sverige.