Politiikka

Suomenruotsalaiset ovat pieni, mutta aktiivinen joukko ihmisiä, jotka ovat aina etsineet keinoja pitää kiinni kulttuuri-identiteetistään ja taloudellisista eduistaan. Ruotsalainen kansanpuolue (RKP) on Suomen ainoa täysin ruotsinkielinen puolue. Suomen vanhimpiin kuuluva, pääpainoisesti liberaali puolue perustettiin vuonna 1906. Puolueohjelmassa kiinnitetään erityistä huomiota ruotsin kielen aseman säilyttämiseen Suomen toisena virallisena kielenä.

Vaikka RKP onkin ainoa ruotsinkielinen puolue, muissakin puolueissa on ollut ja on edelleen suomenruotsalaisia kansanedustajia, joille ruotsin kielen asema on tärkeä. Karl-August Fagerholm (1901–1984) oli eduskunnan puhemies ja kolmesti Suomen pääministeri. Hän oli Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen (SDP) johtavia hahmoja.

Suomen eduskuntaan kuuluu 200 kansanedustajaa. RKP:llä on yhdeksän kansanedustajaa ja Ahvenanmaan vaalipiirillä yksi. He muodostavat ruotsinkielisen eduskuntaryhmän. Ahvenanmaan kansanedustajan poliittinen kanta on erilainen kuin RKP:lla. Ahvenanmaan edustaja valitsee jokaisen eduskuntavaalin jälkeen minkä puolueen kannalle asettuu. Ahvenanmaalla on eri puolueet kuin manner-Suomessa. Vaikka ahvenanmaalainen kansanedustaja asettuu eduskunnassa usein RKP:n kannalle, se on vapaa liittoutumaan minkä tahansa eduskuntapuolueen kanssa.