Ruotsinkieliset alueet

Suomessa on kolme merkittävää ruotsinkielistä aluetta. Uusimaa kattaa maan etelärannikon lounaassa olevasta Hangosta idässä sijaitsevaan Loviisaan. Uudellamaalla sijaitsee myös maan pääkaupunki Helsinki, jossa suurin osa suomenruotsalaisista asuu. Kaupungissa asuu 30 000 suomenruotsalaista, mikä on noin 6 prosenttia sen asukasluvusta. Ahvenanmaan ainoa virallinen kieli on ruotsi. 

Helsingin ja Turun välimaastossa sijaitseva Tammisaari on Etelä-Suomen suurin kaupunki, jossa selviää helposti pelkällä ruotsin kielellä. Myös Helsingin itäpuolella sijaitsevassa Porvoossa kuulee paljon ruotsia. Kaupungin väestöstä noin 30 prosenttia on ruotsinkielisiä. Siellä sijaitsee myös Porvoon hiippakunta, johon Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ruotsinkieliset seurakunnat kuuluvat.

Turku on Suomen entinen pääkaupunki ja maan toiseksi suurin kaupunki. Turunmaalla asuu paljon ruotsinkielistä väestöä. Alue kattaa sekä Turun kaupungin että sen lounaaseen levittäytyvän saariston. Turun kaupungin asukkaista noin 5,4 prosenttia on ruotsinkielisiä. Kaupungissa sijaitseva Åbo Akademi on maailman ainoa suomenruotsalainen yliopisto. Pääosa Turun saariston asukkaista on ruotsinkielisiä.